Tervetuloa!

0 tuotetta.

Blogi löytyy osoitteesta: https://saripaavilainen.blogspot.fi

Suoritetut tutkinnot + muuta merkittävää:
- Tradenomi (markkinointi), Mercuria Business School, 1997
- Eläintenkouluttaja (eläintenhoitajan ammattitutkinto, osaamisala eläintenkouluttaja), Amiedu 2010
- Arvioijakoulutus (Amiedu 2010), hyväksytty eläintenkouluttajan ammattitutkinnon tutkintotilaisuuden arvioijaksi 12/2010
- Suomen eläintenkouluttajat ry:n hallituksen jäsen (2010-2012)
- kouluttanut eläintenkouluttajan ammattitutkintoa (Amiedu, YSAO)
- kouluttaa eläintenkouluttajan erikoisammattitutkintoa 2020 - (YSAO)


Suuri kiinnostuksen kohteeni on eläinten käyttäytyminen ja oppiminen sekä eläinten hyvinvointi ylipäänsä. Paras oppi on tullut lukien ja kokien, eläinten kouluttamista ja käyttäytymisen muokkausta ei voi kirjoista oppia, sitä täytyy harjoitella jatkuvasti. Koiria minulla on ollut lapsesta alkaen, vuodesta 1982. Oppia on täydennetty erilaisilla kursseilla, mm. Trainer's Choicen "kanakurssit" v. 2006 ja 2009 sekä Amazonin ja Dogwisen laadukkaan, laajan ja monipuolisen kirjavalikoiman avulla. 

 

Vuosien varrella tärkeimmät kaksijalkaiset opettajat eläinkoulutuksen saralla ovat ehdottomasti olleet Tommy Wirén ja Tuire Kaimio, joita kumpaistakin kuuntelen edelleen enemmän kuin mielellään. Kumpaakaan en voi koskaan kiittää riittävästi siitä, miten he ovat siirtäneet ja siirtävät oppejaan eteenpäin. Heidän asenteessaan on myös paljon opittavaa: nöyryys ja avoimuus on se, joka mahdollistaa kehittymisen. Tätä yritän myös noudattaa omassa koulutusfilosofiassani sekä pyrin tekemään oman osani siinä, että tietotaito - se tieteeseen perustuva eläinkoulutus ja eläinten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioonottava eläintenpito - leviää mahdollisimman laajalti.

 

Lisäksi olen kirjoittanut lukuisia artikkeleita kouluttamisesta ja  käsikirjoittanut Poptorin kanssa yhteistyössä tehdyn DVD:n Koirien käytöskoulu.

 

Kesällä 2013 osallistuin Ruotsissa Orsa Björnparkissa järjestettyyn Operant Conditioning workshopiin, jossa koulutettiin erilaisia käytöksiä karhuille, jääkarhuille ja ahmoille.

 

Vuodesta 2014 asti olen osallistunut Kuulo- ja tukikoirat ry:n toimintaan kouluttajan roolissa (kuulo-, diapetes- ja epilepsiakoirat). 

 

Ensimmäiset kokeilut positiivisen ja operantin koulutuksen tapahtuivat vahingossa tietämättä teoriasta sen enempää. Äitini on kertonut, että jo ennen kouluikää kuljin mökillä pihalla sorsat perässäni ja vahvistin lähelläpysymistä. "Koe-eläimenä" toimi kani Tupu, joka ei koskaan elämänsä aikana kokenut kieltoa tai rankaisua mistään toiminnastaan. Tupusta tuli erittäin kesy. Se kömpi itse televisiota katselevien ihmisten syliin, ryömi yöllä nukkumaan peiton alle ja tuli kotiintulijoita vastaan ovelle Ninni-briardin kanssa. Valitettavasti Tupu kuoli eläinlääkärin virheellisestä toimesta enkä unohda viimeistä katsetta kanin silmistä koskaan.


Kultaisen noutajan Nessun seuraamisen opetus tapahtui nappaamalla - edelleen tietämättä mitään termeistä: kun Nessu tuli sattumalta seuraamispaikalle, palkitsin sen välittömästi! Meni vuosia, ennen kuin löysin asialle termin. Nessun kanssa opettelin haun ja raunioiden saloja, mutta kisakoiraksi Nessusta ei ollut selkäongelmien takia. Nessu asui myös oikeasti vanhemmillani, joten hankin itselleni sitten harkinnan kanssa kisakoiran. Näin Wilma (FIN MVA BH HK3 JK1 EK1 TK2 PERA-A PEJÄ 1996-2008) tuli taloon 1,5-vuotiaana erittäin haasteellisena willikkona. Parin ensimmäisen viikon jälkeen totesin, että jos tästä koirasta joskus saa yhteiskuntakelpoisen, olen enemmän kuin tyytyväinen.

 

Wilman kanssa koluttiin kaikki mahdolliset lajit läpi ja saavutettiin enemmän kuin koskaan edes unelmoin. Wilma oli koira, jonka kanssa rajana oli vain omat koulutustaidot. Kisasimme haussa, jäljellä, etsintäkokeessa, tokossa sekä suoritimme pelastuskoirakokeita sitten, kun sain kimmokkeen lähteä mukaan pelastuskoiratoimintaan. Olimmekin mukana Hepekon hälyryhmässä muutaman vuoden ja vastasin koulutuspuolesta Helsingin Meripelastajien kanssa toteutetussa meripelastuskoiraprojektissa 2003-2006.

 

Lisäksi koulutin aivan liian varhain sateenkaarisillalle siirtyneen Hukan emän bordercollienarttu Zipun (2002-2006) koevalmiiksi hakuun, jäljelle ja etsintäkokeeseen sekä paimensimme parin kesän ajan. Valitettavasti menetin Zipun alle 5-vuotiaana, ennen kuin pääsimme koeuralla alkua pidemmälle.

 

Tällä hetkellä minulla on bordercollienarttu Hukka (synt. 2006) ja Hukan tytär Hatti (synt. 2012) sekä jackrussellnarttu Ruu (synt. 2008). Hukan ja Hatin kanssa treenaamme ID-jälkeä (jäljestää ainakin ihmisiä ja koiria), mutta Hukalla on selkäongelmia, joten ... Kivut selvisivät pikkuhiljaa, kun etsin syytä koirieni väliselle aggressiolle. Samaiset aggressiot olivat syynä myös sille, että Ruu muutti vanhemmilleni 2009.

 

Hevosia löytyy kaksi. Ensimmäisen hevoseni hankin v. 2007, islanninhevostamma Spennan (s. 2002). Spenna siirtyi ajasta ikuisuuteen isänpäivänä 2013 ohutsuolikasvaimen takia. Spennan kanssa pihamaalle tuli aluksi seuraneidiksi ja lopulta omaksi ostettuna issikkatamma Viltsu (s. 2005). Spennan kuoltua ja mutkien kautta päädyin toiseen omaan hevoseen, jolloin issikkatamma Berta (s. 2009) tuli kesäkuussa 2014.

 

Pihapiirissä asustaa myös lampaita. Vuonna 2012 tuli ensin Irkku (s. 2009), Silva (s. 2011) ja Sysi (s. 2011). Seuraavana kesänä tulivat herrat Sepe (alias Pökkis) ja Soolo, kumpikin saman kevään karitsoita. Pojat kasvoivat miehen mittoihin nopeasti ja niinpä 2014 helmikuussa lauma kasvoi kolmilla kolmosilla. Ensin syntyivät Silvan tyttäret ja poika MinäMinäMinä, PikkuMusta ja Runeberg. Sitten maailmaan putkahtivat Irkun tytär veljineen eli Tyttö Sinä Olet Tähti, Jauhis ja Laukki. Viimeisenä sitten Sysin tyttäret ja poika Susu alias Mokka, Afroneiti ja Choco.

 

Koulutuksissani käyneiden rotujen edustajia (ei varmaankaan täydellinen lista): afgaani, airedalenterrieri, alaskanmalamuutti, amerikankarvatonterrieri, amstaffi, australianterrieri, australiankarjakoira, australiankelpie, australianpaimenkoira, beauceron, belgianpaimenkoirat, bordercollie, briard, ceskoslovensky vlcak, hollanninpaimenkoirat, kroatianpaimenkoira, kuvazs, lancashirenkarjakoira, maremmano-abruzzese, mudi, owczarek podhalanski, partacollie, picardienpaimenkoira, colliet, pyreneittenpaimenkoirat, pumi, saarloos wolfhond, saksanpaimenkoirat, schapendoes, schipperke, sheltti, tsekinpaimenkoira, valkoinen paimenkoira, vanhaenglanninlammaskoira, corgit, appenzellinpaimenkoira, bernhardinkoira, berni, bokseri, bordeauxindoggi, broholminkoira, bullmastiffi, cane corso, dobermanni, dogo argentino, englanninbulldoggi, espanjanmastiffi, estrellanvuoristokoirat, howavart, kääpiöpinseri, kääpiösnautserit, landseer, leonberginkoira, mastiffi, napolinmastiffi, newfoundlandinkoira, pinseri, pyreneittenkoira, pyreneittenmastiffi, rottweiler, snautserit, suursnautseri, tanskalais-ruotsalainen pihakoira, tanskandoggit, venäjänmustaterrieri, bedlingtoninterrieri, borderterrieri, brasilianterrieri, bullterrieri, cairnterrieri, irlanninterrieri, jackrussellinterrieri, kettuterrieri, kerrynterrieri, lakelandinterrieri, norwichinterrieri, parsonrusselinterrieri, staffordshirenbullterrieri, valkoinen länsiylämaanterrieri, vehnäterrieri, mäyräkoirat, basenji, chow chow, faaraokoira, grönlanninkoira, harmaa norjanhirvikoira, podengot, islanninlammaskoira, japaninpystykorva, jämtlanninpystykorva, lapinporokoira, länsigöötanmaanpystykorva, laikat, meksikonkarvatonkoira, perukarvatonkoira, meksikonkarvatonkoira, pohjanpystykorva, samojedi, shiba, siperianhusky, suomenlapinkoira, suomenpystykorva, thai ridgeback, beagle, bretagnenbassetti, dalmatiankoira, rhodesiankoira, saksanseisojat, unkarinvizla, punainen irlanninsetteri, stabyhoun, weimarinseisojat, barbet, cockerspanieli, amerikancockerspanieli, espanjanvesikoira, kiharakarvainen noutaja, kooikerhondje, kultainennoutaja, labradorinnoutaja, lagotto romagnolo, novascotiannoutaja, portugalinvesikoira, sileäkarvainen noutaja, walesinspringerspanieli, englanninspringerspanieli, bichon frisé, bostoninterrieri, cavalier, chihut, coton de tulear, havannankoira, kiinanharjakoira, kiinanpalatsikoira, kromfohrländer, lhasa apso, mopsi, maltankoira, papillon, ranskanbulldoggi, tiibetinspanieli, venäjäntoy, villakoirat, irlanninsusikoira, italianvinttikoira, saluki, venäjänvinttikoira, whippet, koirasusi....  ja sitten ne lukuisat mielenkiintoiset monirotuiset ja ne, mitä en ole tunnistanut enkä ole kehdannut kysyä :)