Timonen Satu

Koiraharrastaja, kesälampuri, pelastuskoirajaoksen vetäjä, koirankasvattaja, luonto- ja ympäristöalan ammattilainen!

Koiraharrastusta on takana noin 26 vuotta, joista noin 10 vuotta olen harrastanut paimennusta. Perheemme koiralaumaan kuuluu tällä hetkellä 4 bordercollieta ja shetlanninlammaskoira.

Tällä hetkellä päälajini ovat paimennus, palveluskoirien haku ja pelastuskoiratoiminta. Olen kouluttanut paimennuksen II-luokkaan asti ensimmäisen bordercollieni Tuiken, sekä mieheni bordercollien Nemon perusasiat osaavaksi. Tällä hetkellä koulutan paimennukseen nuorta narttuani Saraa, jonka vanhemmat kilpailevat paimennuksen maajoukkueessa. Tavoitteet Saran kanssa onkin kisaaminen ja eteneminen paimennuksessa mahdollisimman korkealle. Sara täyttää myös Tuiken saappaat työkoiran roolissa. Paimennusharrastuksen ohella toimin Impivaaran Hallit Ry:n pelastuskoirajaoksen vetäjänä ja ryhmänvetäjänä. 

Paimennuskoulutus on paljon muutakin kuin vain lampaiden kanssa hengailua. Se on tasapainoilua vaiston ja tottelevaisuuden välillä, ja paljon myös oppimista lampaiden käyttäytymisestä. Paimenkoiran kouluttaminen on pitkä, joskus myös kivinen tie, ja siihen vaaditaan paljon aikaa ja sopivat eläimet. Voimakas paimennusvietti voi olla arjessa hyvinkin hankalaa, mutta paimennettavien eläinten kanssa sen voima kantaa. Paimenkoirilla on erilaisia tyylejä ja koulutusmenetelmät voivat suurestikin poiketa paimenkoiran ominaisuuksista riippuen, mutta paimennusvietti on asia, jota ei voi kouluttaa.

Omien koirieni ja kasvattieni myötä ymmärrys energisten ja vilkkaiden työkoirien vire- ja tunnetiloista on avartunut ja aihe on erittäin mielenkiintoinen. Toisinaan tieto lisää tuskaa, mutta tässä tapauksessa tieto auttaa toimimaan järkevämmin koiran henkisen hyvinvoinnin nimissä. Työkoiralla on oltava työ, jotta se voi olla tasapainoinen ja onnellinen.


OMAT KOIRAT

BH TK2 RH-FLA PEHA-A, PEHA-B, PERA-A, VIRTA, RTFL-A Paimen Yritin Tyrni, ”TUIKE”, synt. 2008
TOKO: VOI1

Tuike valmistui sai hälykoirakelpoisuuden 2017.
Tuike viettää nyt ansaittuja eläkepäiviään. 

BH TK1 Playday’s Play With Fire, ”KATA”, synt. 2014
Katan tämän hetken tavoite on pelastuskoirakoe, ja sitä kautta mahdollisesti VIRTA-tarkastus, jonka jälkeen Kata olisi hälytyskoira.

PPR1 PAIM2 Tia, ”SARA”, synt. 2018
Paimennus: myös SPKY perusrata suoritettu hyväksytysti 2019. 

3 tuotetta

Set Descending Direction
per sivu