Tervetuloa!

0 tuotetta.

Osteopatia vahvistaa elimistön omia puolustusmekanismeja

 

Teksti: Päivi Romppainen (julkaistu KOIRAT-lehdessä 4/2013)

 

 

Kun koira kärsii oireista, joille ei tahdo löytyä selkeää syytä, moni kääntyy eläinosteopaatin puoleen. Lempeä menetelmä hoitaa eläintä kokonaisuutena. Apu saattaa löytyä jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen.

 

Osteopaatti tuntee kehon tahdosta riippumattomat, pienet ja hienovaraiset rytmiset liikkeet, joita esiintyy kehon kaikissa kudoksissa. Tunnustelemalla liikkeitä kraniaaliosteopaatti tunnistaa potilaan terveydentilan ja paikallistaa mahdollisen vaivan aiheuttajan.

Jo parinkymmenen vuoden ajan Suomessa eläinosteopaattina toiminut Maaria Kaiperla saa eläinten omistajilta kiitosta taitavista käsistään. Parantavan käsittelyn ovat mahdollistaneet jatkuva opiskelu ja kokemuksen synnyttämä ammattitaito.

 

Mitä osteopatia on?

Osteopatia on menetelmä, joka vahvistaa elimistön omia puolustusmekanismeja ja auttaa elimistöä parantamaan itse itseään. Perusajatus on, että vain esteetön selkärangan toiminta mahdollistaa elimistön terveen nestekierron ja hermoviestinnän. Terveet hermoimpulssit ohjaavat kehon tervettä toimintaa, ja siksi selkärangan esteetön toiminta on perusedellytys koko kehon terveydelle

Osteopatia on pehmeä, mutta tehokas hoitomuoto, jota toteutetaan kehoa kuunnellen. Keho palautetaan sen alkuperäiseen sisäiseen tasapainoon ja luonnolliseen liikkuvuuteen.

 

Mikä on osteopaatti?

Osteopatti on tuki- ja liikuntaelimistön asiantuntuja, jolla on laaja anatomian, fysiologian ja patologisten prosessien tietämys. Hän on erikoistunut kehon toiminnallisten häiriötilojen tutkimiseen ja hoitoon.

Osteopaatti on Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran rekisteröimä nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö. Ammattitaitoinen osteopaatti toimii yhteistyössä perinteisen eläinlääketieteen kanssa.

 

Miten osteopaatti työskentelee?

Ensimmäisellä tapaamisella käydään läpi koiran menneet ja nykyiset sairaudet, leikkaukset, mahdolliset lääkitykset ja tarvittaessa katsotaan röntgenkuvat. Pienetkin asiat saattavat olla merkittäviä, kuten putoamiset, liukastumiset ja törmäykset. Hankala syntymäkin voi jättää jälkensä koiran terveeseen mekanismiin ja aiheuttaa myöhemmin ongelmia.

Aluksi osteopaatti rentouttaa potilaan stressittömään tilaan, jonka aikana paraneminen mahdollistuu. Yksi hoitokerta kestää noin 40 minuuttia. Seuraava hoitokerta sovitaan sen perusteella, kuinka hoidettava vastaa hoitoon.

Hoitokertojen määrä riippuu vaivan aiheuttajasta. Kroonisissa vaivoissa ja vaikeissa tapauksissa hoitoja tarvitaan useampia. Akuutit vaivat helpottuvat usein kerralla.

 

Voiko osteopatia olla koiralle vaarallista?

Hoitotekniikat ovat turvallisia ja lempeitä, mutta tehokkaita. Nikamalukot sekä selkärangan ja nivelten virheasennot korjataan lempein ottein. Hoidossa käytetään muun muassa longlever –tekniikoita, joiden avulla nikama- ja nivelalueille kohdistetaan rytmistä liikettä käyttämällä raajoja vipuina. Menetelmässä hyödynnetään biomekaniikan lakeja, joissa käytettävä voima minimoidaan, mutta vaikuttava voima maksimoidaan.

 

Mistä voin päätellä koiran kärsivän kivusta?

Kipu voi näkyä koirassa monin eri tavoin. Maahan meneminen tai ylös nouseminen voivat olla työlästä, koira liikkuu peitsaamalla, hidastelee lenkillä tai ei ole oma itsensä. Koiran liikeradat saattavat muuttua epämääräisiksi tai liikunta epärytmiseksi. Selän normaalit kaaret muuttuvat ja koiran ryhti muuttuu. Koira voi myös kulkea selkä köyryssä jalkojaan laahaten. Usein koira lopettaa myös hyppäämisen tai hypyistä tulee epäpuhtaita, vaivalloisia ja epäröiviä. Aamuiset venyttelytuokiot voivat puuttua tai koira venyttelee itseään jatkuvasti helpottaakseen kipua. Koiralla voi olla myös erilaisia sijaistoimintoja kuten tassujen nuoleskelua ja pureskelua, läähätystä ja runsasta vedenjuontia.

 

Miten kipu näkyy koiran mielentiloissa?

Käytöksen ja mielentilojen muutosten taustalla on usein kipustressin laukaisema ylitila koiran hermostossa, mikä voi näkyä levottomuutena, ärtyisyytenä ja jopa aggressiivisuutena. Rauhallisesta koirasta voi tulla hyperaktiivinen, tai ennen touhukas koira muuttuu vetäytyväksi. Jotkut koirat saattavat tulla yliherkiksi ulkoisille ärsykkeille.

 

Miten osteopatia auttaa akuuttiin kipuun?

Akuuttikipu alkaa usein äkillisesti ja on paikallistettavissa johonkin kehon osaan. Rajussa kivussa koiralla voi olla nopeita fysiologisia muutoksia. Kipu tulee hoitaa ajoissa, jottei tilanne muutu krooniseksi. Mitä pikemmin akuuttitilaa päästään hoitamaan, sitä nopeammin elimistön omat parantamismekanismit aktivoituvat.

 

Mitä tapahtuu, jos akuutti kipu muuttuu krooniseksi?

Kroonisissa kiputiloissa koko kehon biomekaniikka muuttuu. Kivun ylläpitämä stressi ylistimuloi sympaattisen hermoston toimintaa, mikä saa aikaan stressin oireita kehon toiminnoissa. Tällaisia ovat esimerkiksi ruuansulatusvaivat, iho-oireet, rapsuttelu ja toistuvat korvatulehdukset.

Pitkään jatkunut kipu aiheuttaa myös haitallisia fysiologisia muutoksia. Kehossa alkaa muodostua neurotoksisia yhdisteitä, jotka tuhoavat selkäydintasolla niin sanottuja kipuporttisoluja ja ydintumakkeita. Krooninen kiputila on hyvin uuvuttava tila, joka alentaa elinvoimaa ja pahimmillaan johtaa muihin sairaustiloihin.

 

Miten kroonisesta kivusta kärsivää koiraa hoidetaan?

Hoidossa kehon lukkiutumat ja virheasennot palautetaan kohti normaalia käyttämällä lempeitä, pehmeitä hoitotekniikoita, jotta jo valmiiksi stressaantunutta mekanismia ei kuormitettaisi liian voimakkailla otteilla. Olennaista on vaikuttaa hermoston ja verenkierron korrelaation kautta tervehdyttävästi koko elimistöön.

 

Voiko osteopatialla vaikuttaa koiran hormonitoimintaan?

Jotkut kasvattajat käyttävät koiraansa jo ennen astutusta osteopaattisessa hoidossa, jotta tiineys lähtisi hyvin käyntiin. Tiineyden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen käynti osteopaatilla voi edesauttaa tiineyden normaalia edistymistä varsinkin, jos nartulla on ollut lantion tai selän alueen vaivoja. Näin helpotetaan myös tulevaa synnytystä.

Narttujen hormonaalisiin ongelmiin voi vaikuttaa hoitamalla myös kalloa, josta kaikki toiminta ohjautuu kehon alempiin hormonaalisiin säätelykeskuksiin.

Osteopatialla on voitu antaa merkittävää helpotusta myös monille uroksille, jotka ovat kärsineet kroonisista eturauhasvaivoista

 

Voiko pentuja hoitaa osteopatian avulla?

Tavallisimmat pentuiän vaivat liittyvät kasvuun ja kehitykseen. Pennulla saattaa olla jalka-asentojen virheellisiä muutoksia, selkärangan kaarien epätasapainoisuutta, kipua tuottavaa panostiittia tai haluttomuutta liikkua.

Kasvuiässä alkanutta lonkkadysplasiaa tai olka-kyynärpää alueen vaivoja voidaan auttaa korjaamalla pennun biomekaniikkaa. Kuormitusta muutetaan normaalimmaksi vaikuttamalla häiriöalueen verenkiertoon ja hermotukseen sekä sitä kautta luuston sisäiseen ravitsemukseen.

Voimakas isku tai tärähdys lantion alueelle vinouttaa lantiota ja lonkkamaljan terve, normaali kehitys voi häiriintyä. Osteopaatti pystyy usein saamaan hyviä tuloksia myös tämän tyyppisissä ongelmissa.

Koiranpennun ylä-alaleuan epätasapainoisuutta voidaan hoitaa kraniaaliosteopatialla. Pään alueen, luiden, lavojen ja saumojen kautta tasapainotetaan myös leukanivelten ja leukojen toimintaa.

 

Miten työ- tai aktiivinen harrastuskoira voi hyötyä osteopatiasta?

Osteopaatin vastaanotolle voi tulla myös ennaltaehkäisevästi, vaikka koiralla ei olisikaan selkeitä vaivoja. Mahdollisesti piilevät vaivat löytyvät silloin ajoissa. Toisaalta myös tieto siitä, että koiralla on kaikki hyvin, on palkitsevaa ja auttaa koiran treeniohjelman suunnittelussa.

 

Miten vanhaa koiraa voidaan auttaa osteopatialla?

Vanhankin koiran liikeratoja voidaan palauttaa normaalimpaan. Kuormituksen aiheuttamaa painetta esimerkiksi kipeytyneissä kyynärpäissä hoidetaan korjaamalla ongelmaa biomekaanisesta näkökulmasta. Aktivoimalla ja tasapainottamalla verenkiertoa ja hermoviestintää häiriöalueella autetaan elimistöä kivuttomampaan tilaan.

Selkärankaan ja niveliin syntyneitä sairaalloisia muutoksia ei voida täysin parantaa, mutta säännöllisesti hoidossa käyvä vanha koira saa apua kipuihinsa. Osteopatia on yksi vaihtoehto kivuttomampaan ja laadukkaampaan elämään.

 

Yleisimmin hoidetut vaivat

- selkärangan, lonkkien ja lantion kiputilat sekä ontumat

- kasvuhäiriöt, panostiitti

- purentaongelmat

- iho-ongelmat, allergiat

- hormonaaliset vaivat, narttujen tiinehtymisongelmat

- käytöshäiriöt

 

Kuka?

MAARIA KAIPERLA

- tutkinnon suorittanut DO-osteopaatti, erikoistunut kraniaaliosteopatiaan

- koulutettu homeopaatti

- eläinosteopatian pioneereja Suomessa

- Vuosina 1992-1993 useita kuukausia Linda Tellington-Jonesin luona Uudessa Meksikossa opetellen TTouch-metodia.

- päätoiminen osteopaatti vuodesta 1994

- Maidstone College of Osteopathy (UK)

- Classical Institute on Osteopathy (UK)

- Sutherland Cranial College (CRANOST SCC, UK)

- Lukuisia postgraduate-kursseja (UK, FR, USA)

- 2002-2009 Jatkokoulutus – Biodynamic approach of Osteopathy (USA)

- 2010-2016 Osteopaattinen jatkokoulutus Sveitsissä

- Omat eläimet: Hevoset ja saksanpaimenkoirat

- Harrastaa: Astangajoogaa, laitesukellusta, tanssia sekä avantouintia.

Lisätiedot: www.elainosteopatia.fi