Tervetuloa!

0 tuotetta.

Asiakaspalvelu: p. 0456 391 396

Nosework - laji jokaiselle!

Nosework on laji, joka sopii ihan jokaiselle koiralle rodusta, iästä, koosta tai kunnosta riippumatta, ainakin jos päätavoite on koiran mielenvirkistys ja aktivoiminen. Kätköjä voi tehdä minne vain: sisään, ulos, pahvilaatikkoihin, ajoneuvoihin... vain mielikuvitus on rajana! Kätköjen korkeus voidaan sopeuttaa treenattavan koiran - tai kissan, hevosen, lampaan.. - mukaan, samaten kätkön ikä eli se, miten kauan kätkö on ollut paikallaan ennen kuin eläin lasketaan sitä etsimään. Laji on myös erittäin omistajaystävällinen: sinulla kestää minuutin verran tehdä kätkö, mutta eläimellä menee helposti pitkäkin aika ja runsaasti energiaa sen etsimiseen. Nose on nopein ja helpoin tapa saada tyytyväisenä tyytyväisenä tuhiseva koira viereen ja untenmaille! Jos mitään muuta ei koiran kanssa sinä päivänä ehdi ja kykene tekemään, nosework takaa yöunesi!

Nosework on siis sitä, että koira etsii hajulähteen, joka noseworkin alokasluokassa on eukalyptushydrolaatti. Hydrolaatti ei haise niin voimakkaalle kuin esim. eukalyptus saunatuoksuna, ja se haihtuu aikaa myöten. Haihtuminen on hyvä ominaisuus, jos haluat käyttää samaa tilaa toisen kerran eri kätköjen merkeissä. Toki hajulähde pitää silti poistaa, koska emme tiedä, miten kauan koira aidosti pystyy sen haistamaan.

 

 

Lajityypillistä tekemistä, josta meillä ei kirjaimeillisesti ole hajuakaan

Haistelu, etsiminen ja löytäminen on koiralle palkitsevaa tekemistä. Tuntuu luontevalta ja hyvältä etsiä, siinä koira pääsee helposti flow-tilaan, ja löytäminen on aina palkitsevaa! Tärkeää on, että koira saa etsiä rauhassa, ilman painostusta ja ihmisen aiheuttamaa häriiötä. Usein tavoitteenamme on auttaa, mutta saatammekin itse asiassa häiritä koiran suoritusta. Tämä pätee kaikkeen kouluttamiseen, ei vain etsintälajeihin. Etsintälajeissa tämä korostuu entisestään, sillä me emme pysty oikeastaan juurikaan arvioimaan sitä, miten hajut liikkuvat, miten isoja pitoisuuksia hajua on ilmassa tai jollain pinnalla, emme tiedä miten haju käyttäytyy vanhetessaan tai haihtuessaan. Ja mitkä hajut ovat ikuisia. Onko teille tuttu tarina se, että poliisin ID- eli hajutunnistuskoira pystyi kertomaan, missä kadun taloissa etsitty oli asunut? Eihän tässä muuten olisi mitään ihmeellistä, mutta kyseinen asukas oli muuttanut pois puoli vuotta aiemmin. Koira ilmaisee kätkön

Koiran löytäessä kätkön sen pitää ilmaista se jollakin tavalla. Yksinkertaisin tapa on suosittu: koira jää tuijottamaan tai osoittamaan nenällään kätköä. Tämä toimii hyvin myös silloin, jos kätkö on korkeammalla kuin minne koiran jalat ylettävät. Tuijottaminen on myös helppo opettaa. Edellisessä Uutispostissamme kerroimme kohdetyöskentelystä. Tämä artikkeli on yhä luettavissa sivuillamme, jos et sitä ole lukenut. Kurkkaa se täältä >> Yhtä kaikki, kohdetyöskentely, tai oikeammin nenäkohteen ja keston siihen opettaminen, toimii hyvänä pohjana. Kun koira osaa pitää nenäänsä rauhassa paikallaan vaikkapa mukin sisällä tai kosketuskepin pallopäätä vasten, se yleistää saman käytöksen nopeasti myös hajuille. Tällöin tämä kannattaa tehdä purkkiradalla ja siirtää siitä vähitellen muuhun etsintään. Toinen tapa opettaa tuijotus, on namipallo! Tämä >> on loistava lelupalkka myös niille, jotka eivät niin välitä leikkimisestä! Esim. koirapojat Jones ja Iippa ovat totaalisen myytyjä tämän lelun kanssa treenaamiseen, Jones 9v. saattaa kytätä kodinhoitohuoneen kaappia, missä pallo odottaa seuraavaa treenikertaa, iltakaudet, jos vaikka joku tajuaisi tulla treenaamaan... Mutta takaisin noseworkin ilmaisuun. Laita namia pallon sisälle, pidä pallo lattiaa vasten kädessäsi, ja kun koira tuijottaa sitä, heitä pallo ja anna koiran juosta sen perään. Jos koira yrittää ottaa pallon, älä sano mitään, mutta estä hellästi koiraa saamasta palloa. Jos koiralle on jo aiemmin opetettu luopuminen, se lakkaa hyvin nopeasti yrittämästä ja vain tuijottaa palloa! Tätä halusimmekin, joten voit naksauttaa ja palkata koiran - tietenkin sillä namipallolla! Tuijotuksen voi nimetä, ja kun koira löytää kätkön, voit vain pyytää sitä tuijottamaan. Aloita lyhyestä kestosta, pidennä aikaa vähitellen.

 

 

 Premackin periaate

Ai miksi koiran pitää ilmaista kätkö? Eikö riitä, että se löytää sen? Naksautetaan pelkästä löydöstä. Tämä on koiralle helpompaa ja vaivattomampaa. Se ei itse asiassa välttämättä aina pidä paikkansa, etkä sinäkään voi esimerkiksi kokeessa tietää, mitä koira haistelee. Monelle koiralle epävarmuus on melko ikävä tunne. Ilmaisukäytöksen puuttuminen jättää helposti koiran tyhjän päälle: se ei tiedä mitä sen pitäisi tehdä. Kätkö on löytynyt, ja nyt tänne se namipallo! Koiralle on varmasti helpompaa, kun se tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tämän keksi aikanaan tyyppi nimeltä David Premack, ja hänen nimellään kulkee Premackin periaate (Premack's principle). Se tarkoittaa lyhyesti sitä, että vahvempi käytös vahvistaa sitä edeltävää heikompaa käytöstä. Eli yksinkertaisimmillaan istuminen vahvistuu, kun sitä seuraa herkkupalan syöminen. Tämä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta kuten koulutus yleensäkin, yksinkertainen ei välttämättä tarkoita helppoa.

Mutta siis. On järkevää aloittaa koulutus siitä, että opettaa koiralle, mitä sen pitää tehdä, kun se löytää. Tällöin koira etenee aina vaikeammasta tehtävästä kohti helpompaa, eikä toisinpäin. Vaikean tehtävän ratkaisemisen jälkeen helppo tehtävä tuntuu palkinnolta. Ratkaisun keksimisen voitonriemun tuntee myös koira! Jiihaa, täällä se on! Nyt vain ilmaisen sen ja saan palkkioni! Myös tehtävät voivat toimia palkkiona. Moni koira esim. rakastaa noutoa! Voit helposti saada koiran onnelliseksi, kun lasket sen noutamaan vaikkapa palloa .. pallohulluistakin joskus puhutaan. Lisäksi, jos nyt keskitytään siis palkkioihin, niin kannattaa muistaa, että myös syöminen ja leikkiminen ovat käytöksiä. Useinkaan ei käytös ole lelu tai makkara, vaan leikkiminen ja syöminen. Mitä tahansa muutakin, mitä koira haluaa tehdä, voi käyttää palkkiona. Kouluttaminen on siis käytösten - verbien - virtaa, jotka vahvistavat toisiaan! Tämän kun oikeasti osaa, voi jättää melko pieneen rooliin perinteiset palkat, eli syömisen ja leikkimisen. 

 

12 tuote(tta)

sivulla
Laskeva

12 tuote(tta)

sivulla
Laskeva