Palkkiot ja rankaisut

 

Palkkion täytyy olla jotain, mitä koira todella haluaa ja minkä eteen se on valmis tekemään työtä. Koulutus perustuu aina palkkion taitavaan käyttöön (positiivinen vahviste ja negatiivinen rankaisu). Koulutus on hyvin pitkälle sitä, että palkkio ajoitetaan oikein oikein - sen antaminen tai poistaminen.

Tehokkain rankaisu koiralle on aina sen poistaminen, mitä se sillä hetkellä eniten haluaa. Tällöin rankaisu kohdistuu täsmälleen oikeaan asiaan ja koira ymmärtää oman toimintansa seuraukset - ei siis ole riskiä, että rankaisu yhdistyisi vaikkapa ohi kulkevaan lapseen.

 

Palkkion ajoitus

 

Se, mitä koira tekee saadessaan palkkion, vahvistuu. Jos ajoitus ei osu kohdalleen eli vahviste tulee tällöin jonkun muun kuin kouluttajan tahtoman käytöksen aikana. Tällöin vahvistuu tuo "muu" käytös. Koira ei opi sitä mitä pitäisi.

Palkkion väärä ajoitus myös aiheuttaa sen, että palkkio tulee joka toistolla eri asiasta. Koira on varmasti hämillään!

Sitä saa mitä vahvistaa, ei sitä mitä haluaa!

 

Kriteeri

 

Jos ajoitus ei ole kohdallaan, myös kriteeri eli se, mitä koiran on tehtävä palkkion saadakseen, heittelee. Tällöin koira varmasti turhautuu ja poistuu paikalta tai vaikuttaa muuten haluttomalta. Kriteeriä pitää myös nostaa vähitellen, jotta koira tietäisi aina tarkasti, mitä sen on tehtävä saadakseen palkkionsa.

 

Vahvistetiheys

 

Palkkion on tultava uutta asiaa opetettaessa vähintään 5 sekunnin välein, jotta koiran mielenkiinto pysyy opetettavassa asiassa ja käytöksestä tulee sujuva. Kun koira jo osaa, vahvistetiheyttä voi ja pitääkin harventaa.

 

JOS KOULUTUS EI SUJU...

... tarkista aina palkkion laatu, ajoitus, kriteeri ja vahvistetiheys. Ratkaisu löytyy aina näistä!

 

PELIOHJEET LAMMASPELIIN (reaktioaikatesti)

 

Haluatko testata palkkion ajoitustasi? Se onnistuu lammaspelillä näppärästi!

"Kuinka nopeat reaktiosi ovat? Paina ruiskunappia aina, kun näet lampaan lähtevän rivistä. Sinulla on viisi lammasta pysäytettävänä. Jos ennakoit, saat 3 sekunnin sakon." Onnea peliin!

 

SAATKO KOIRAN KUOLAAMAAN (Pavlovin koira)

 

Voit kokeilla, saatko Pavlovin koiran kuolaamaan. Napsauta koiran kuvaa, niin pääset peliin. Toimi, kuten toimisit oikeankin koiran kanssa halutessasi ehdollistaa sen ääneen...
Harjoittele! Pelit kertovat oikeasti, kuinka nopeat (tai hitaat) reaktiosi ovat. Reaktionopeus vaikuttaa siihen, kuinka tarkka olet koiraa kouluttaessasi palkkion ajoituksessa. Oman hitautesi huomatessasi (me olemme kaikki hitaita) on helppoa ymmärtää myös oikean käytöksen merkitsevän ehdollisen vahvisteen (esim. naksun) tärkeys. Ajoituksen harjoittelu on koulutustekniikan harjoittelua. Siinä voi kehittyä!


Kouluttamaan ei opi kuitenkaan netissä harjoittelemalla. Kouluttamaan oppii vain kouluttamalla.

Koulutuksen kulmakivet