Tervetuloa!

0 tuotetta.

Asiakaspalvelu: p. 0456 391 396 | 040 593 3131

Tommy Wiren: Luentosarja

Tuotekoodi: TWs
EAN:

Saatavuus: Varastossa

Tuotteen nimi Hinta Kpl
Tommy Wiren: Koulutuksen suunnittelu ja kirjanpito
59,00 €
Tommy Wiren: Koulutusprosessi pähkinänkuoressa
59,00 €
Tommy Wiren: Ominaiskäytökset koulutuksen näkökulmasta
59,00 €

Lyhyt tuotekuvaus

Syksyn 2017 luentosarjaan ilmoittautuminen: 


La 16.9.    klo 12-18    Koiran perustaidot (MENNYT)
Su 17.9.    klo 11-17    Käytösongelmaseminaari (MENNYT)
La 28.10.  klo 12-18    Koulutuksen suunnittelu ja kirjanpito
Su 5.11.    klo 11-17    Koulutusprosessi pähkinänkuoressa
La 2.12.    klo 12-18    Ominaiskäytökset koulutuksen näkökulmasta


Paikka: Koirakoulu Visio, Penttiläntie 205 Nurmijärvi
 


Koiran perustaidot


Jokainen meistä koiraa ottaessaan näkee ruusuisen tulevaisuuden hyvinkäyttäytyvän ja yhteiskuntakelpoisen koiran kanssa. Kuitenkin monet kohtaavat ongelmia, jotka olisi helposti vältettävissä yksinkertaisella ja tehokkaalla koulutuksella.  


Tommy Wiren on kirjassaan Onnistu koirasi koulutuksessa esittänyt neljä peruskäytöstä, jotka luovat erinomaisen pohjan sekä arkielämän hallittavuudelle että koeliikkeiden koulutukselle. Keskittymällä näihin neljään perusvalmiuteen koirasi käytös tulee ottamaan aimoharppauksen parempaan suuntaan. Mitä nuoremman koiran kanssa aloitat, sitä helpommalla selviät. Kuitenkin voit näillä opeilla parantaa ihan minkä tahansa ikäisen koirasi käyttäytymistä! 


Nämä neljä tärkeää peruskäytöstä ovat


- lähellä pysyminen - tähän perustuvat mm. hihnakäytös ja luoksetulo
- luopuminen: ei-toivotun käytöksen keskeyttäminen, suuhun otetuista esineistä tai ruoasta irrottaminen
- rauhoittuminen: paikallamakuu, levollinen käytös arjen eri tilanteissa
- kohdetyöskentely: lukuisat eri arkielämän ja harrastuslajien sovellukset


Tule luennolle kuulemaan, miten voit nämä käytökset opettaa ja miten voit niitä hyödyntää! 


 
 


Käytösongelmaseminaari


Erilaiset ongelmakäytökset voidaan jakaa sen mukaan, onko käytös ongelma ihmiselle vai koiralle. Ihmiselle ongelmalliset käytökset voivat olla koiralle normaaleja ja jopa toivottavia käytöksiä toisissa olosuhteissa.


Käytös voi olla koiralle rotutyypillistä, jolloin sillä on sisäsyntyinen tarve käyttäytyä tietyllä, ihmiselle ongelmaisella tavalla. Yleinen esimerkki on liikkuvien kohteiden jahtaaminen: koira tyydyttää luontaista käyttäytymistarvettaan, mutta ihminen kokee tämän ongelmalliseksi. 


Käytös voi olla myös toivottu, mutta se esiintyy väärässä kontekstissa: esim. paimenkoira paimentaa talon lampaiden lisäksi perheen lapsia. Sama käytös on toivottu toisessa tilanteessa, mutta toisessa se on häiritsevä.


Koiralle ongelmalliset käytökset ovat sellaisia käytöksiä, joista koiralle on suoranaista haittaa. Esimerkiksi ihminen ei välttämättä koe ongelmaksi sitä, että koira pelkää autossa matkustamista, mutta koiralle usein toistuva pelkotila johtaa krooniseen stressiin ja tämä puolestaan voi sairastuttaa koiran fyysisestikin.


Lähestymistapoja eri ongelmakäytöksille on useita. Valittu keino vaihtelee sen mukaan, minkälaisesta ongelmasta on kysymys. Olennaista koiran hyvinvoinnin kannalta on huolehtia, että käyttäytymistarpeet tulevat tyydyteiksi, jolloin kyseinen käytös on helpompi saada pois ei-toivotussa tilanteessa. Usein kuitenkin vaaditaan lisäksi koulutusta, että ei-toivottu tapa saadaan kokonaan kitkettyä pois.


Käytösongelmaseminaarissa Tommy Wiren käy läpi käytösongelmien eri tyyppejä ja erilaisia vaihtoehtoja ei-toivotun käytöksen poiskouluttamiseen.


 
 


Koulutuksen suunnittelu ja kirjanpito


Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty pätee myös koulutuksessa. Kun sinulla on selkeä visio siitä, mihin olet menossa ja mitä reittiä, matkanteko on sujuvaa etkä kompuroi, jos eläin antaakin vähän enemmän kuin odotit.


Perusteellinen suunnitelma myös auttaa hahmottamaan matkan varrelle todennäköisesti osuvat kuopat ja välttämään ne. Kun tiedät, mihin olet menossa, etenet myös reippaammin. Koulutus tehostuu. Koulutuksen kirjanpito on ammattimaisen kouluttamisen merkki.


Sen lisäksi, että olet etukäteen suunnitellut mitä teet, on syytä dokumentoida, miten tämä suunnitelma on pitänyt. Näin pystyt esim. paikallistamaan jälkikäteen, missä vaiheessa ongelma esiintyi ensimmäisen kerran, mitä muuta silloin on tapahtunut, mitkä kaikki asiat ovat voineet asiaan vaikuttaa ja mihin kaikkeen ongelman ilmaantumisella on voinut olla vaikutusta. Saat myös tietoa koirastasi ja sen kyvystä oppia uusia asioita. Pystyt seuraamaan historiaa ja kehitystä aivan toisella tavalla kuin mitä pelkän muistin varassa pystyt. Ota nyt ammattikouluttajien välineet nyt osaksi omaa koulutusrutiiniasi!


  
 


Koulutusprosessi pähkinänkuoressa - miten rakentuu kaiken kattava koulutuskokonaisuus?


Kokonaisuudessaan koulutusprosessi kattaa käytöksen aikaansaamisen, vihjeen liittämisen ja sen viemisen kontrolliin, käytöksen yleistämisen tarvittaviin ympäristöihin ja tilanteisiin, häiriöiden siedättämisen ja pitkäkestoisissa käytöksissä keston lisäämisen. 


Miten nämä kaikki nivoutuvat sujuvaksi koulutuskokonaisuudeksi? Mitä on otettava missäkin vaiheessa erityisesti huomioon? Onko kohtia, joissa voi oikaista ilman, että koulutuksen laatu kärsii?


 
 


Ominaiskäytökset koulutuksen näkökulmasta


Miten muokata koiran vahvoja rodunomaisia ominaiskäytöksiä kuten paimennusta tai metsästyskäyttäytymistä positiivisella vahvisteella? Miten saat koiran hallintaan tilanteessa, jossa 'sisäinen ääni' vie koiraa toisaalle?


FAP (fixed action pattern) on kiinteä käytösmalli, joka on kirjoitettuna koiran perimään: käytösmalli tai kaavamainen käytös, joka käynnistyy tietystä ärsykkeestä, kuten esimerkiksi liikkuvan kohteen perään lähteminen. Näiden käytösmallien karsiminen koiran käyttäytymisestä kokonaan pois on yksi juttu, toinen on niiden muokkaaminen ihmisen tarkoitukseen sopivaksi hyödylliseksi työkoiran käytökseksi.


Luennolla Tommy antaa koulutusohjeita:


- käytöksen kouluttamisen pois ei-toivotuissa tilanteissa: esim. koira, joka jahtaa kaikkea liikkuvaa, vartioiminen, pystykorvien jatkuva ei-toivottu haukkuminen, luoksetulo, kun uros on astumassa ei-toivotusti narttua...


- käytöksen muokkaamiseen toivotunlaiseksi, esim. paimenkoiran lampailla tapahtuvan paimennuskäytöksen muokkaaminen, metsästyskoiran ohjattavuus...


Luento sopii myös muita eläimiä kouluttaville!


 


 


 

Tommy Wiren: Luentosarja

Lisää kuvia

Lisätiedot

Toimipaikka Nurmijärvi
Kouluttaja Tommy Wirén